Cystor på äggstockarna
Jag tänkte skriva lite om funktionella cystor på äggstockarna, som jag nyligen läst på lite extra om. Cystor förekommer i hela kroppen, men dem jag ska skriva om nu är dem som uppkommer på det inre kvinnliga fortplantningsorganet.
Första gången jag hörde ordet cysta var när mamma berättade om den hon hade. Första gången jag började läsa om cystor var när min syster Malin upptäckte sin som togs bort i samband med när hennes son Vilmer föddes med kejsarsnitt. Nu läste jag att Blondinbella haft en cysta som spruckit tidigare ikväll (vilket kan göra väldigt ont), och då började jag läsa igen. Det är lite så mitt medicinintresse funkar, jag läser om det jag för nuvarande blir påmind om, eller ännu bättre..jag lär mig helt nya saker om något helt nytt jag hör talas om! Hennes läkare hade tydligen sagt till henne att antigen så kom det vätska eller blod ur cystan, och om det var blod så måste dem operera bort den. Detta tolkar jag som att antigen var det en funktionell cysta som innehåller vätska (som detta inlägg ska handla om), eller en s.k. chokladcysta som innehåller blod. Så vi får hoppas för Blondinbellas skull att det handlade om en funktionell cysta, vilket det oftast är, så hon slipper fara in till sjukhuset igen.
Som ni säkert redan vet så finns det olika typer av cystor. Vad jag har förstått så delas dem godartade in i funktionella cystor, dermoidcystor, chokladcystor samt (godartade) tumörer. Utöver det kan det vara äggstockscancer, som vi då kan benämna som en elakartad tumör. Den absolut vanligaste formen, och det man oftast menar när man pratar om cystor, är de funktionella cystorna som är ofarliga. Eftersom dessa är vanligast ska jag fokusera på dem.
En funktionell cysta heter som den gör eftersom den har att göra med äggstockens normala funktion. Med det menar jag att cystan utvecklas ifrån en normal äggstocks-aktivitet, närmare bestämt från äggblåsan eller gulkroppen. Ibland händer det att äggblåsan inte sjunker ihop när ägget lossat och börjat vandra genom äggledaren. Då kan äggblåsan dra åt sig vätska från omgivningen och sätta sig som en cysta. Det är absolut vanligast att cystan utvecklas från äggblåsan, men det händer även att den utvecklas från gulkroppen på samma sätt. Oftast sitter cystan kvar någon månad, men försvinner sedan. Funktionella cystor är mycket vanligt bland kvinnor i fertil ålder.
Även om det är vanligast att man inte känner av några symtom, så finns det självklart dem som gör det. Detta beror på var cystan sitter och hur stor den är. Symtom man då kan känna av är tryck och värk av att cystan trycker mot andra organ. Om detta "andra organ" är urinblåsan så kan det hända att man måste pinka oftare. Det kan även resultera i att man får ont/mer ont när man har sex. Om man misstänker att man har en cysta (eller närmare bestämt om din läkare misstänker det) så får du genomgå ett ultraljud. Om cystan är liten och synligt vätskefylld så väntar man 1-2 månader och kikar sedan efter igen för att se om den gått tillbaka, vilket det allra flesta funktionella cystor gör. Om den inte gått tillbaka så kan man antigen punktera den under lokalbedövning eller operera bort den. Slutligen kan jag nämna att man inte kan få funktionella cystor när man är gravid, eller av någon annan anledning inte har ägglossning.
Snabbt om det andra cystorna
- Dermoidcystor: kallas även "tvillingcystor" och kommer ur äggceller och kan därmed bli vävnad som finns i kroppen. Därför kan dem innehålla hår och talg. Uppstår oftast när man är ung, men upptäcks i vanliga fall inte förän 30-40 årsåldern. Dessa är rätt vanliga, men långt ifrån lika vanliga som funktionella cystor.
- Chokladcystor: kan uppstå hos kvinnor som har endometrios (livmodersslemhinna på andra ställen än i livmodern) där slemhinnscellerna satt sig på äggstocken. Då kan cystor som ofta innehåller levrat blod bildas. Dessa kan ge menssmärtor och dem som har endometrios kan ha ont konstant av det tillståndet (med eller utan cystor).
- Godartade tumörer: uppkommer då celler delas. Cellerna delas okontrollerat och bildar en klump (en tumör). En godartad tumör växer långsamt och sprids inte, men den kan ändå bli stor. Innehåller vätska och slem, och måste opereras bort då den inte kan försvinna av sig själv.
De flesta cystor på äggstockarna är godartade, men i vissa fall kan det röra sig om äggstockscancer. Det är i princip ett helt annat sjukdomstillstånd, så det i samband med risk för megalång text gör att jag inte kommer skriva något om det. Men kom ihåg, det absolut vanligaste cystorna och godartade och ofta funktionella cystor!