Cysta på äggstocken

Jag satt och kollade lite på hur ni hittar till min blogg och hittade en googling gällande cystor. Det leder till ett väldigt gammalt inlägg där jag pratar rent allmänt om funktionella cystor. På den tiden hade jag inte en tanke på att jag själv skulle ha någon eller skulle få en. Nu är de ju rätt så vanliga, men ändå. Som jag nämnde då så är det vanligt att man får funktionella cystor kring äggstockarna om man är kvinna och har ägglossning.
 
Under flera år har jag till och från haft smärta i buken. Det kändes ungefär som när man är så fruktansvärt pinknödig att det hugger i buken och så kunde det hålla i sig allt från 30 minuter till ett par dagar. Men eftersom det var så relativt kort period med smärta ändå och att det gick över så spårlöst så hamnar man lätt i den här cirkeln då man i princip aldrig söker vård. När det gör ont orkar man inte och när det inte gör ont så..ja? Då känns det inte helt motiverat att söka vård. Nu i efterhand hade jag ju kunnat göra det och upptäcka cystan tidigare. Nu är det ingen som sagt till mig att det är garanterat att den där smärtan berodde på cystan, men smärtan har inte kommit sen jag tog bort cystan i höstas. Visst att det gick flera månader mellan smärttillfällena tidigare, men det känns ändå som att jag borde kunna ropa hej snart.
 
Våren 2012 var jag på gynmottagningen av andra anledningar och det var då de upptäckte cystan. Den satt på höger äggstock och var strax under 5 cm i diameter om jag inte minns fel. 5 cm är som ett gränsvärde där man med cystor som är 5 cm eller större oftast gör något åt dem. Hur som helst så är oftast det första man får göra att vänta 3 månader och komma tillbaka. Funktionella cystor har ju en tendens att komma och gå hos fertila kvinnor och är i sig ofarliga.
 
Hösten 2012 kom jag tillbaka och då hade cystan växt ett par cm så vi beslutade att de skulla göra en tömning. De ytbedövar livmodertappen och sedan går de in i livmodern och sticker sig sedan ut genom livmodern åt det håll cystan sitter. Det låter kanske brutalt, men det är nog inte så hemskt som det låter. Det som jag däremot upplevde som fruktansvärt smärtsamt var att sätta i en spiral vilket de gjort en kortstund innan så jag var helt borta i smärtchock. Låg likblek och yr och hade en massa ljud för mig. Haha. Därför är mitt minne inte kristallklart över själva tömningen av cystan. Hur som helst. Då de stuckit in i cystan så drar de manuellt vätskan. Det är ganska tungt och de var två stycken som kämpade enbart med kraften. En annan skötte ultaljud och nål. Sammanfattningsvis - de fick ner cystan till 2.5 cm och hoppades att resten skulle läcka ut.
 
Under första halvåret av 2013 hann jag med två besök där man först konstaterade att cystan läkt ihop och växt något ytterligare. Den var först uppe i strax under 5 cm och senare runt 8 cm i diameter. Då togs beslut om operation.
 
Här är jag en sisådär 7-8 timmar efter operationen, uppblåst och omplåstrad!
 
Hösten 2013 utfördes en titthålsoperation. Då jag vaknade ur narkosen var jag fruktansvärt trött. Jag hade inte så särskilt ont i buken. Efter någon timme fick jag dock fruktansvärt ont i ena axeln. Det är en vanlig biverkning av gasen som används vid operationen. Det går inte att tömma ut allt och den kvarvarande gasen stiger i kroppen och retar på något vis nerver som resulterar i smärta i skuldror och axlar. Jag fick veta att det inte fanns så mycket äggstocksvävnad kvar av äggstocken som cystan satt på, så de hade plockat ut äggstocken också. Blev livrädd att jag då hade ett brett snitt i buken, men läkaren sa att det hade gått bra att få ut den genom ena hålet. Kan tycka att jag fick lite bristfällig information om "..fanns inte så mycket äggstocksvävnad kvar."-grejen. Funktionella cystor ska ju vara ofarliga vätskeblåsor? Aja, anyhew. Nu har jag alla mina ägg i samma korg/äggstock! Höhö.
 
Fråga gärna om du vill veta mer! Det kan ju vara ganska nervöst med cystor trots att de bara är vätskefyllda. Det jag tyckte var jobbigast var så klart att ena äggstocken strök med men även stressen under processen att gå runt och vara medveten om att jag har en cysta som kan spricka och att det i så fall kommer göra utomjordiskt ont. Det bästa var att slippa smärtan och känslan då jag fick bekräftat att min kvarvarande äggstock funkar fint!
 

Onsdag

Idag var det tenta i Molekylärbiologisk metodik! Vet inte riktigt hur det känns så här efteråt. Tentan var svårare än jag trott, men det kan mycket väl bli så att jag får godkänt ändå. Vi får se. Redan imorgon börjar nästa kurs som heter Klinisk laboratoriemetodik I. Tydligen är det en väldigt labinriktad kurs och vi ska gruppvis turas om att leda en laboration. Då ingår allt från att ställa fram grejer innan laben, att göra klart vissa lösningar i förväg samt presentera och guida resten genom laborationen. Kul twist!
 
Ikväll ska jag inte göra något särskilt alls. Tänkte vara lite låtsasledig till imorgon och sen till helgen ska jag börja plugga inför omtentan som är på lördag om en vecka. Den omtentan måste jag verkligen klara av, annars kommer det bli bökigt med CSN. Jag får max missa en kurs från förra terminen då nästa börjar och den kursen kan inte vara vilken som helst utan den med minst poäng. 75% är tröskelkravet. Anyhew. Det ska nog gå vägen!
 
Fast visst ja. Johan sa något om att kanske åka till Paradisbadet. Vet inte om han tänkt motionssimma eller vara på äventyrsbadet. Så länge vi har gymkort så ingår hur mycket bad som helst. Ganska nice!

Melodifestivalen i Övik

Vi fick verkligen oväntat bra platser på Melodifestivalen igår. Vi satt på en nedre läktare just bredvid scen, bakom greenroom. Deltävlingen som var igår måste ju ha varit den bästa hittills. Jag tyckte alla låtar var helt okej eller rent av bra förutom den där lugna låten med Josef och Janet Leons låt. De var väl inte dåliga, men däremot tråkiga. Röstningsresultatet var väl därför inte så förvånande då Alcazar och Anton Ewald gick direkt till final och Ammotrack och Ellinore till andra chansen. I.D.A. var visserligen rätt bra också. Linda Bengtzing var som..mja. Hade en okänd person levererat det numret så hade man kanske reagerat, men det var lite av en swing-and-a-miss för hennes del.
 
 
Johan var då hur som helst på riktigt partyhumör och han åkte ut ensam på krogen efteråt. Jag var inte särskilt pepp på det, så jag åkte hem. Det är ju galet mycket folk i Övik den här helgen och jag var inte så pepp på att trängas med dem på krogen. Sen hade jag inte druckit så särskilt mycket och det sista jag drack var vid 18-tiden, så då var jag inte så pepp där vid 21:30.
 
Nu ska jag fortsätta se på OS-finalen i ishockey mellan Sverige och Kanada!